„Matematika A3 - Differenciálegyenlet-rendszerek” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
David14 (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
Szikszayl (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
 
(3 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
44. sor: 44. sor:


<math> x_2' = 2x_1 + x_2 </math>
<math> x_2' = 2x_1 + x_2 </math>


<math> \Updownarrow </math>
<math> \Updownarrow </math>


<math> \underline{\underline{A}} = \left[ \begin{array}{rr} 1 & 2 \\ 2 & -1 \end{array} \right] </math>
 
<math> \underline{\underline{A}} = \left[ \begin{array}{rr} 1 & 2 \\ 2 & 1 \end{array} \right] </math>
 


Sajátértékek kiszámítása:
Sajátértékek kiszámítása:


<math> \det(\underline{\underline{A}} - \lambda \underline{\underline{I}}) = 0 </math>
<math> \det(\underline{\underline{A}} - \lambda \underline{\underline{I}}) = 0 </math>


<math> \Downarrow </math>
<math> \Downarrow </math>


<math> \left| \begin{array}{rr} 1-\lambda & 2 \\ 2 & 1-\lambda \end{array} \right| = \left( 1-\lambda \right)^2 -2^2 = 0 </math>
<math> \left| \begin{array}{rr} 1-\lambda & 2 \\ 2 & 1-\lambda \end{array} \right| = \left( 1-\lambda \right)^2 -2^2 = 0 </math>


<math> \Downarrow </math>
<math> \Downarrow </math>


<math> \lambda_{1,2} = 3;-1 </math>  
 
<math> \lambda_1 = 3 \;\;\;\;\; \lambda_2=-1 </math>  
 


A <math> \lambda_1 </math>-hez tartozó sajátvektor kiszámítása:
A <math> \lambda_1 </math>-hez tartozó sajátvektor kiszámítása:


<math> \left( \underline{\underline{A}} - \lambda_1 \underline{\underline{I}} \right) \underline{s}_1 = 0 </math>
<math> \left( \underline{\underline{A}} - \lambda_1 \underline{\underline{I}} \right) \underline{s}_1 = 0 </math>


<math> \left[ \begin{array}{rr} -2 & 2 \\ 2 & -2 \end{array} \right] \left[ \begin{array}{rr} s_{11} \\ s_{12} \end{array} \right] = \left[ \begin{array}{rr} 0 \\ 0 \end{array} \right] </math>
<math> \left[ \begin{array}{rr} -2 & 2 \\ 2 & -2 \end{array} \right] \left[ \begin{array}{rr} s_{11} \\ s_{12} \end{array} \right] = \left[ \begin{array}{rr} 0 \\ 0 \end{array} \right] </math>
<math>-2s_{11} + 2 s_{12} =0</math>
<math>2s_{11} - 2 s_{12} =0</math>


<math> \Updownarrow </math>
<math> \Updownarrow </math>


<math> s_{11} = s_{12} \Rightarrow \underline{s}_1 = \left[ \begin{array}{rr} 1 \\ 1 \end{array} \right] </math>  
<math> s_{11} = s_{12} \Rightarrow \; Legyen: \; \underline{s}_1 = \left[ \begin{array}{rr} 1 \\ 1 \end{array} \right] </math>  
 


A <math> \lambda_2 </math>-hez tartozó sajátvektor kiszámítása:
A <math> \lambda_2 </math>-hez tartozó sajátvektor kiszámítása:


<math> \left( \underline{\underline{A}} - \lambda_2 \underline{\underline{I}} \right) \underline{s}_2 = 0 </math>
<math> \left( \underline{\underline{A}} - \lambda_2 \underline{\underline{I}} \right) \underline{s}_2 = 0 </math>


<math> \left[ \begin{array}{rr} 2 & 2 \\ 2 & 2 \end{array} \right] \left[ \begin{array}{rr} s_{21} \\ s_{22} \end{array} \right] = \left[ \begin{array}{rr} 0 \\ 0 \end{array} \right] </math>
<math> \left[ \begin{array}{rr} 2 & 2 \\ 2 & 2 \end{array} \right] \left[ \begin{array}{rr} s_{21} \\ s_{22} \end{array} \right] = \left[ \begin{array}{rr} 0 \\ 0 \end{array} \right] </math>
<math>2s_{21} + 2 s_{22} =0</math>
<math>2s_{21} + 2 s_{22} =0</math>


<math> \Updownarrow </math>
<math> \Updownarrow </math>


<math> s_{21} = -s_{22} \Rightarrow \underline{s}_2 = \left[ \begin{array}{rr} 1 \\ -1 \end{array} \right] </math>
<math> s_{21} = -s_{22} \Rightarrow \; Legyen: \; \underline{s}_2 = \left[ \begin{array}{rr} 1 \\ -1 \end{array} \right] </math>
 


Tehát az alaprendszer mátrixa:
Tehát az alaprendszer mátrixa:


<math> \underline{\underline{\Phi}}(t) = \left[ \begin{array}{rr} e^{3t} & e^{-t} \\ e^{3t} & -e^{-t} \end{array} \right] </math>
<math> \underline{\underline{\Phi}}(t) = \left[ \begin{array}{rr} e^{3t} & e^{-t} \\ e^{3t} & -e^{-t} \end{array} \right] </math>


Tehát a homogén, általános megoldás:
Tehát a homogén, általános megoldás:


<math> \underline{x}_{ha} = \underline{\underline{\Phi}}(t) \underline{k} </math>
<math> \underline{x}_{ha}(t) = \underline{\underline{\Phi}}(t) \underline{k} </math>


<math> \Downarrow </math>
<math> \Downarrow </math>


<math> x_{ha1} = k_1 e^{3t} + k_2 e^{-t} </math>
<math> x_{ha1}(t) = k_1 e^{3t} + k_2 e^{-t} </math>
 
<math> x_{ha2}(t) = k_1 e^{3t} - k_2 e^{-t} </math>  


<math> x_{ha2} = k_1 e^{3t} - k_2 e^{-t} </math>


Kezdeti feltételek érvényesítése:
Kezdeti feltételek érvényesítése:
100. sor: 126. sor:


<math> x_2(0) = -1 \Rightarrow k_1 - k_2 = -1 </math>
<math> x_2(0) = -1 \Rightarrow k_1 - k_2 = -1 </math>


<math> \Downarrow </math>
<math> \Downarrow </math>


<math> k_1 = 0 \Rightarrow k_2 = 1 </math>
<math> k_1 = 0 \Rightarrow k_2 = 1 </math>


<math> \Downarrow </math>
<math> \Downarrow </math>


<math> x_{ha1} = e^{-t} </math>


<math> x_{ha2} = - e^{-t} </math>  
<math> x_{ha1}(t) = e^{-t} </math>
 
<math> x_{ha2}(t) = - e^{-t} </math>


===Megoldás Laplace-transzformációval===
===Megoldás Laplace-transzformációval===
197. sor: 227. sor:
====A megoldás általános alakja====
====A megoldás általános alakja====


Differenciálegyenlet-rendszerek esetében is igaz, hogy az inhomogén, általános megoldást a homogén, általános megoldás és az inhomogén egyenletrendszer egy partikuláris megoldásának összege adja.
Differenciálegyenlet-rendszerek esetében is az inhomogén általános megoldást a homogén általános megoldás és az inhomogén egyenletrendszer egy partikuláris megoldásának összege adja.


<math> \underline{x}_{ia}(t) = \underline{x}_{ha}(t) + \underline{x}_{ip}(t) </math>
<math> \underline{x}_{ia}(t) = \underline{x}_{ha}(t) + \underline{x}_{ip}(t) </math>
222. sor: 252. sor:




[[Category:Villanyalap]]
[[Kategória:Villamosmérnök]]

A lap jelenlegi, 2014. március 13., 18:49-kori változata

Homogén differenciálegyenlet-rendszerek

Definíció

Olyan egyenletrendszer, mely a változóinak deriváltjait megadja a változóinak konstans-szorosának összegével.

x_(t)=A__x_(t)

x1=A11x1+A12x2

x2=A21x1+A22x2

Példa

x1=x1+2x2

x2=2x1+x2

Kezdeti feltételek:

x1(0)=1

x2(0)=1

A probléma kétféleképpen oldható meg: analitikusan és Laplace-transzformáció segítségével.

Az analitikus megoldás

A megoldás általános alakja

xha=Φ__(t)k_

ahol Φ__ az alaprendszer mátrixa, k_ pedig egy konstans vektor.

Φ__(t)=[s_1eλ1ts_2eλ2t]

ahol λi-k A__ sajátértékei, s_i-k pedig az i. sajátértékhez tartozó sajátvektorok.

A fenti példa analitikus megoldása

x1=x1+2x2

x2=2x1+x2



A__=[1221]


Sajátértékek kiszámítása:

det(A__λI__)=0



|1λ221λ|=(1λ)222=0



λ1=3λ2=1


A λ1-hez tartozó sajátvektor kiszámítása:

(A__λ1I__)s_1=0


[2222][s11s12]=[00]


2s11+2s12=0

2s112s12=0


s11=s12Legyen:s_1=[11]


A λ2-hez tartozó sajátvektor kiszámítása:

(A__λ2I__)s_2=0


[2222][s21s22]=[00]


2s21+2s22=0

2s21+2s22=0


s21=s22Legyen:s_2=[11]


Tehát az alaprendszer mátrixa:

Φ__(t)=[e3tete3tet]


Tehát a homogén, általános megoldás:

x_ha(t)=Φ__(t)k_

xha1(t)=k1e3t+k2et

xha2(t)=k1e3tk2et


Kezdeti feltételek érvényesítése:

x1(0)=1k1+k2=1

x2(0)=1k1k2=1



k1=0k2=1



xha1(t)=et

xha2(t)=et

Megoldás Laplace-transzformációval

A megoldás általános alakja

Ha adott egy differenciálegyenlet(-rendszer), ahol ismertek a kezdeti feltételek, akkor alkalmazható a Laplace-transzformációs megoldás: az egyenlet(rendszer) minden elemére alkalmazzuk a Laplace-transzformációt, ezáltal egy egyszerű algebrai egyenlet(rendszer)hez jutunk. Ezt megoldjuk, majd a megoldást visszatranszformáljuk.

Fontosabb Laplace-transzformáltak

A Laplace-transzformált jelölése: {f(t)}=F(s)

f(t) F(s)
0 0
tn n!sn+1
eat 1sa
sin(αt) αs2+α2
cos(αt) ss2+α2
f(t) sF(s)f(0)
f(t)dt F(s)s
f(tt0) et0sF(s)
eαtf(t) F(s+α)

A fenti példa megoldása Laplace-transzformáció segítségével

x1=x1+2x2

x2=2x1+x2

Kezdeti feltételek:

x1(0)=1

x2(0)=1

A Laplace-transzformáció után a következő egyenletrendszer adódik:

sX11=X1+2X2X1(s1)=1+2X2X1=2X2+1s1

sX2+1=2X1+X21+X2(s1)=2X1X2(s1)=22X2+1s11

X2(s1)=22X2+1s11

X2(s1)2=4X2+2(s1)

X2[(s1)24]=2(s1)

X2=2(s1)(s1)24=3ss22s3=(s3)(s3)(s+1)=1s+1

1{1s+1}=x2(t)=et

Ezt visszahelyettesítve az eredeti első egyenletbe:

X1(s1)=121s+1

X1=1s12s11s+1=s+1(s+1)(s1)2(s+1)(s1)=s+12(s+1)(s1)=s1(s+1)(s1)=1s+1

1{1s+1}=x1(t)=et

Visszakaptuk az analitikus módszerrel nyert megoldásainkat.

Inhomogén differenciálegyenlet-rendszerek

Definíció

Olyan egyenletrendszer, mely a változóinak deriváltjait megadja a változóinak konstans-szorosának összegével, valamint további időfüggvényekkel.

x_(t)=A__x_(t)+b_(t)

x1=A11x1+A12x2+b1(t)

x2=A21x1+A22x2+b2(t)

A megoldás általános alakja

Differenciálegyenlet-rendszerek esetében is az inhomogén általános megoldást a homogén általános megoldás és az inhomogén egyenletrendszer egy partikuláris megoldásának összege adja.

x_ia(t)=x_ha(t)+x_ip(t)

A homogén, általános megoldás megkeresésének két módja fent látható. Az inhomogén partikuláris megoldás megtalálására alkalmas pedig az úgynevezett állandók variálásának módszere. Azért hívják ennek, mert látszólag ugyanúgy kell elkezdeni, mint a homogén rendszer megoldását, csak a konstansok helyett t-től függő függvényekkel (ci(t)) kell megszorozni a változók oszlopvektorait.

x_ip=c1(t)x_1+c2(t)x_2=Φ__(t)c_(t)

Ezt behelyettesítve az eredeti egyenletrendszerbe, azt nyerjük, hogy:

Φ__(t)c_(t)=b_(t)

Innen, tehát, _c_ deriváltja meghatározható úgy, mint:

c_(t)=Φ__1(t)b_(t)

Tehát _c_:

c_(t)=Φ__1(t)b_(t)dt

Tehát, az inhomogén, partikuláris megoldás:

x_ip(t)=Φ__(t)Φ__1(t)b_(t)dt